Странични ефекти от стероиди

Основният фактор, водещ до странични действия, е злоупотребата. Всеки човек е различен и ефектите, които оказват стероидите, варират според индивидуалните особености. В повечето случаи отрицателните последствия се появяват при тези, които употребяват големи дози от стероиди със силно андрогенно действие за дълъг период от време. Много е важно да знаете страничните действия на стероидите, които употребявате и да ги усетите навреме. Препоръчително е да си правите периодични изследвания на кръвта и урината, както и докторски прегледи, за предотвратяване на неприятните последици.Най-вече страничните ефекти идват от много дълга и продължителна употреба на стероиди и многократно завишени дози.

 • Кожни проблеми

  Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и е най-чувствителна към страничните ефекти, особено при жените. Най-често наблюдаваният страничен ефект е уголемяването на порите на кожата, предизвикващо загрубяването и.

  Друг често срещан кожен проблем е акнето. Получава се от хиперфункцията на мастните жлези, причинена от стероидите. Друг често срещан кожен проблем е появата на малки цепнатини по кожата, наречени стрии. Причината за появата им е бързият мускулен растеж. Според някои хора стриите се лекуват. Разбира се, най-добре е изобщо да не ги получавате. Най-сигурното средство за предотвратяване на появата им е бавният и постепенен мускулен растеж. Задължително ползвайте алое или специални кремове, с които да увеличите еластичността на кожата при усиления растеж на мускулите.

 • Развитеие на женски полови белези

  Уголемяване на гърдите (гинекомастия), тенденция към образуване на подкожна мазнина и задържане на вода, “омекване” на мускулите, намаляне на броя и активността на сперматозоидите и др. Тези промени най-често се наблюдават след спиране на стероидния цикъл, в случаите когато нивото на мъжките хормони е по принцип ниско. Затова добра идея в такива случаи по време на цикъла да приемате анти – естрогени. Такива са новладекс, теслак, флудестрин и др. Както и правилно написах – ПО ВРЕМЕ на цикъла. Друг вариант е провирон – реално, с този продукт, вие не спирате сигналите от мозъка до тестисите си за производство на собствен тестостерон, макар и несравним с количествата вкаран екзогенно. Постепенно “женствените” ефекти ще изчезнат с времето.

 • Главоболие

  Стероидите и другите препарати, използвани от културистите, лесно могат да предизвикат хормонален дисбаланс, който влияе наблагоприятно върху ендокринната система. Резултатите от това могат да бъдат, освен всички други, и болки в главата. Друга причина, поради която се появява главоболието, е високото кръвно налягане, което също може да се предизвика от употребата на анаболи. Има два начина да се справите с главоболието: или да намалите (спрете) стероидите, или да приемате болкоуспокояващи средства като аналгин или аспирин.

 • Отделителна система

  Някои стероиди оказват неблагоприятен ефект върху функционирането на бъбреците. Както и другите странични действия на анаболите, и това се наблюдава главно при употребата на високи дози продължително време. Функцията на бъбреците е да отстраняват от организма отпадъчните токсични продукти. Затова, каквито и препарати да употребявате (дори и обикновени лекарства), вие подлагате бъбреците на повишено натоварване. Високото кръвно налягане и дисбалансът на някои вещества в организма могат да доведат до увреждане на бъбреците. Това от своя страна може да доведе до камъни в бъбреците, болки в кръста, увеличение на бъбреците, треска или отоци в областта на бъбреците.

 • Черен дроб

  Черният дроб, както и бъбреците, е орган, който се грижи за детоксикацията на организма (разрушаване на токсичните вещества). Когато употребявате стероиди (особено орални), вие подлагате черния дроб на високо натоварване и лесно можете да го повредите. Резултатите могат да бъдат много неприятни. Ако употребявате анаболите “с мярка”, увреждането на черния дроб ще е минимално, а след спирането на цикъла функциите му постепенно ще се нормализират.

 • Импотентост

  Когато започнете употребата на анаболи, ще забележите повишаване на сексуалния ви нагон. Това за съжаление е само временно. При продължителна употреба на стероиди ще усетите намаляне на сексуалните функци, и не дай боже – проблеми с ерекцията. Може да се стигне до намаляване на броя и активността на сперматозоидите, което да доведе до стерилитет. Но това става при наистина значително предозиране. По-леките проблеми са за щастие напълно излечими и дори може да се предотвратят.

 • Високо кръвно налягане

  То може да се причини както от повишаването на холестерол в кръвта, така и от бързото покачване на маса от задържането на вода (а и едното, и другото се стимулират от стероидите). Започнете ли да приемате анаболи, най-добре ще бъде редовно да проверявате кръвното си налягане (с помощта на апарат) и при повишаване да намалите дозите. Симптомите на високо кръвно налягане са главоболие, проблеми със зрението, безсъние и затруднено дишане. Стресът, напрежението, преяждането и неправилното дишане също са причини за високото кръвно, които обаче не зависят от стероидите, а от навиците и от начина ви на живот.

 • Стомашни проблеми

  Този проблем се появява главно при употребата на орални стероиди.

  Самите проблеми могат да варират в зависимост от дозата, вида на стероида и индивидуалните особености. Проблемите могат да са леки (напр. слаб дискомфорт) и тежки (гадене, повръщане, диарии). Ако имате такива, или намалете дозите, или се опитайте да ги приемате по време на ядене, за да притъпите отрицателното им действиие върху стомаха.

 • Задържане на вода

  Повечето стероиди причиняват задържане на водата и солите в мускулните клетки, предизвикващо подуване на тъканта. За някои хора това не е лош ефект, понеже се създава илюзия, че мускулите растат много бързо. Дотук добре, обаче има и друго: водата може да се задържа и в кръвта и в кожата. Това предизвиква “подпухване” и повишава натоварването върху сърцето. Ако установите, че задържате вода, можете да използвате билкови диуретици, за да се освободите от нея. Най-разпространеният диуретик е безспорно кофеинът (кафето), така че може да го употребявате, но с мярка, защото напряга нервната система.