Free songs

Как да запазим резултатите след цикъл със стероиди-анаболи

Един от най-често обсъжданите въпроси е как да се запазят резултатите след стероиден цикъл!

Един от най-често обсъжданите въпроси е как да се запазят резултатите след стероиден цикъл! До голяма степен това зависи от бързото възстановяване на хормоналния баланс в организма, тъй като след приема на външни хормони, ендокринната система е в дисбаланс и след спирането им, нивото на собствения тестостерон спада, за сметка на естрогена и кортизола. Това води до бърза загуба на мускулна маса, сила и мотивация за тренировка, подкожните мазнини и водата се увеличават, либидото спада, известни са и появите на депресивни състояния.

 
 

Целта на след стероидната терапия е да възстанови правилната работа на HPTA (Hypothalamic-Pituitary-Testicular Axis) – Оста Хитоталамус – Хипофиза – Тестиси, която се е нарушила в следствие външния прием на тестосетрон. На върха на оста е Хипоталамуса, който отделя GnRH (Гонотропин-освобождаващ хормон) когато има нужда от повече тестостерон в организма. Той подава сигнал на следващото ниво на оста – хипофизата, която секретира лутеинизиращ хормон (LH), който пък кара тестисите да произвеждат тестостерон на третото ниво от оста.

 
 

Чрез приема на определени суплементи този процес може да се възстанови, проучвания показват, че нивата на лутеинизиращия хормон се нормализират още на 3-тата седмица от спирането на външен тестостерон (при доза 250 мг тест енантат седмично), но нивото на тестостерон в кръвта остава ниско. Това се дължи на атрофията (намаления размер) на тестисите и намалената им чувствтиленост към ЛХ, т.е. те не могат да отговорят с адекватно производство на тестосетрон, въпреки високите нива на ЛХ. Следователно при избора на суплементи на първо място трябва да се включат тези, които имат пряко отношение към възстановяване правилното функциониране на тестисите. Обикновено за тази цел се използва HCG (Човешки хорионгонадотропин)

или т.нар. Прегнил, в комбинация с други стимуланти на ЛХ, за които ще стане въпрос в статията.

 
 

Другия важен момент е приема на суплементи, които ограничават  нивото на естрогена, което се покачва след цикъла. Традиционно се използват лекарства, като анастрозол, нолвадекс, хломид и др. (В статията ще стане въпрос  за натурални екстракти и ефеката им.)

Като допълваща терапия е добре да се включат комплекс от антиокиданти и билки, стимулиращи либидото.

Освен тесто стимулаторите в програмата за след цикълно възстановяване е добре да присъстват адекватно количество аминокиселини с разклонена верига (BCAAs), както глутамин и фосфатидил серин, които ограничават действието на катаболния хормон кортизол и по този начин голяма част от постигнатото може да се запази. Освен това високите нива на кортизол, пораждат спад в нивото и на тестостерона.

Не на последно място трябва да се вземат мерки и за възстановяване на простатата (виж картинката),

която увеличава размера си при приема на андрогенни препарати. (По-надолу в статията ще стнае въпрос и за най-подходящите суплементи).

На пазара се срещат много продукти, които могат да бъдат ефикасни и полезни в етапа на след цикълно възстановяване. В тази статия ще ги разделя на няколко групи според функциите, които изпълняват и целта с която се приемат.

 
 

Стимулатори на лутеинизиращия хормон:

Една от най-известните и използвани съставки е Екстрактът от трибулус терестрис. Съществуват редица изследвания върху продукта и резултатите от тях варират в много широки граници. Има тестове, които показват значително увеличение на нивата на свободния тестостерон в кръвта, но има и такива, които опровергават това. До голяма степен резултатите зависят от условията на провеждане на експеримента, качеството на растението, начина на извличане, концентрацията и дозите, които са приемани. Практиката показва, че приемът на Висококачествен Български екстракт (стандартизиран на 45% сапонини) в дози от 20 до 50 мг/ 1 кг телесна маса за период от 8 седмици, дава значително повишение в нивата на свободния тестостерон, дължащо се на повишени нива на лутеинизиращия хормон. Освен това трибулусът стимулира и либидото.

При натурално трениращи: Има ефект, повишаващ нивото на тестостерона и либидото.

 
 

Д-аспаргинова киселина – В проведено изследване през 2008 г. за ролята и молекулярния механизъм за отделяне и синтез на лутеинизиращ хормон и тестостерон при хора и животни се доказа, че около 3 гр. Д-Аспаргинова киселина, само за 12 дни повишава нивата на ЛХ с 33% и на тестостерона с 42% при 87% от изследваните обекти. Това се дължи на свойствата на киселината да подобрява освобождаването на гонотропин освобождаващ хормон (GnRH) от хипоталамуса, както и на повишаване нивата на два вторични сигнални протеина cAMP и cGMP, които предизвикват увеличаване на лутенизиращия хормон, който дава сигнал на тестисите да увеличат производството на тестостерон!

Това е един продукт, който си заслужава вниманието и има място в след цикълната терапия, с една забелжка, че има свойството да увеличава и нивата на естрогена, което прави задължително приема на антиестрогени.

При натурално трениращи: Има добър ефект за покачване на тестостерона и постиженията.

 Други стимулатори на тестостерона са:

Eurycoma longifolia (Тонгкат Али) – екстрактът от това растение тепърва предстои да покаже своя потенциал. Изследване направено в Малайзийския университет показва значително покачване на мускулната маса и намаляване на подкожните мазнини,  в следствие повишено нива на тестостерон в кръвта на атлетите. В проведено изследване в университета Драпър в САЩ е направено друго изследване в което, колоездачи приемали 400 мг 20% екстракт, показали 32% по-малко ниво на кортизола и 19% по-високо на тестостерона в сравнение с групата, не приемала екстракта.

Суплемент, който има място в след цикълната възстановителна програма като допълващ елемент, подсилващ ефекта на основните.

При натурално трениращи: Не очаквайте да качите особeнно спортните си постижения, използвайки само този продукт, но е добър съпътстващ  суплемент.

 
 

Сминдух (Fenugreek)  –  екстрактът има редица полезни ефекти върху организма, като регулиране нивата на кръвната захар, подобряване усвояването на въглехидратите, понижава нивата на мазнини в организма. Последните проучвания показаха и потенциал за добър стимулатор на тестостерона и доста от фирмите, поризводители на добавки го включиха в състава на своите продукти.

При натурално трениращи: Усеща се по-скоро ефекта върху инсулиновата чувствителност, отколкото повишени нива на андрогени.

 
 

Мака – екстрактът от това растение е известен със свойствата си на либидо-стимулатор. Задълбочени изследвания показват значително повишаване на качеството на семенната течност при здрави мъже, но с незначителен ефект върху нивото на свободния тестостерон. Има място като допълнителен елемент, подобряващ качеството на спермограмата.

 
 

ZMA – Един безспорно ефективен суплемент. Редица изследвания показаха, че приема на ZMA повишава нивата на общия и свободния тестостерон с над 35%, като същевременно намалява нивата на кортизола и увеличава тези на IGF-1. В изследване върху футболисти, проведено при голямо натоварване в активен сезон, групата приемала ZMA има увеличение в нивата на всички анаболни хормони, а групата, която не е приемала има значителен спад в нивата на тестостерон и IGF-1

, в следствие на интензивните тренировки.

Продуктът има място във възстановяването след приема на стероиди.

За натурално трениращи: Има огромен ефект, при интензивни тренировки, които изчерпват запасите и намалят нивата на цинк и магнезий в кръвта. Тогава тестостерона спада и при стартиране приема на ZMA ефекта е невероятен.

 
 

Авена сатива (Див овес) – също присъства в много формули, стимулиращи тестостерона, основно заради способността на екстракта да освобождава свободен тестостерон. Добър продукт, в комбинация с други повишаващи нивата на тестостерона суплементи.

 
 

Ecdysterone, Methoxyisoflavone – суплементи имащи репутация на повишаващи силата, чистата мускулна маса и издръжливоста, както и на тестостерона. Проучване на Journal of the International Society of Sports Nutrition  през 2006 година не успя да докаже директен ефект върху нивата на тестостерона и анаболизма, но практиката показва, че приема на тези суплементи повишават азотната задръжка и синтеза на мускулна тъкан, при наличиенто на високо белтъчно хранене. Имат място в след стероидната терапия, като елемент подобряващ усвояването и синтеза на протеин.

При натурално трениращи: Дават резултат, ако са съчетани с високо белтъчна диета.

 
 

Coleus Forskohlii (Forskohlin) – това е билка по-известна с липотропните си свойство, но изследвания показват, че тя повишава нивата на сигналния протеин cAMP, което води до по-високи нива на ЛХ. Изследвания показват ръст в нивата на тестостерон в порядъка на 15 – 20 %.

Не е задължителен суплемент след цикъл, но има потенциал и място, като допълващ елемент в програмата.

При натурално трениращи: По-скоро ще се почувства липотропния ефект, отколкото тестостерон стимулиращия.

 
 

Епидемиум (Horny Goat) – Задълбочени проучвания в Япония, доказаха, че екстрактът повлиява положително нивата на свободен тестостерон и либидото. Практиката също показва много добри отзиви от екстракта.

 
 

Stinging Nettle (Коприва) – един от суплементите, който има място в след стероидното възстановяване, като доказан антиестроген, повишава нивата на свободния тестостерон, подобрява функциите на простатата.

 
 

Естроген блокери:

Chrysin – присъства в много формули, повишаващи тестостерона и подтискащи естрогена. Не съм срещал изследване, което 100% да потвърди, че кризин е инхибитор на ароматизират, но практиката показва добри отзиви при използването на продукта в дози от 800 до 1200 мг.

 
 

Дамяна – има репутацията  на афродизияк, но изследвания доказаха и нейните анти-естрогенни качества.

 
 

Indole-3-Carbinol – намира се естествено в кръстоцветните зеленчуци, най-вече в броколите. По-известен като анти-раков агент, но проучвания показват, че екстрактът намалява ахроматозата и нивото на естроген, като увеличава това на свободния тестостерон.

АМИНОКИСЕЛИНИТЕ:

Л-карнитин, Ацетил Л-Карнитин – проучвания в Калифорнийския университет показаха значително повишаване нивата на тестостерна при хора с понижени нива на хормона, както и при хора над 65 годишна възраст. Приема на тази аминокиселина в различните и форми има и редица други полезни ефекти върху сърдечно съдовата и ендокринната система, така че напълно си заслужава мястото в след стероидното възстановяване.

 
 

Аргинин – аргинина има редица, качества и свойство, които го правят една от най-използваните аминокиселини в спорното възстановяване. Смята се, че аргинина има индиректна връзка с възстановяването на сперматогенезата, както и в увеличаването на растежния хормон. За второто му свойство обаче е нужна доста по-голяма доза от тази, която производителите на добавки посочват. В комбинация с L-Ornitin, L-Lysin и пикногинол действително увеличава секрецията на растежен хормон. Което му отрежда място в след стероидното възстановяване, но го прави не изгоден ако се приема в правилната дозировка.

 
 

Антиоксиданти – Алфа Липоева Киселина, Витамин Е, Витамин C, CoQ10, Пикногенол, Куерцитин – Оксидативния стрес определено намаля нивата на тестостерона, а при високо интензивни тренировки това е неизбежно. Има редица антиоксиданти, които изключително успешно се борят със свободните радикали. Изследвания доказаха повишение на тестосетрона при обекти с намалени нива, т.е. препоръчително е в след стероидното възстановяване да присъства комплекс от антиоксиданти.

 
 

Витамин Д3 – присъства във все повече формули, повишаващи нивото на тестостерона, има проучвания в Германия и Канада, които доказаха ефективност му. Има място в след цикълната терапия.

 
 

Суплементи, повлияващи функцията на простатата:

Saw Palmeto – намалява нивата на eнзима 5-алфа , който стимулира превръщането на тестостерона в по-активната му форма дихидростестостерон (DHT).

Един от задължителните елементи в след-стероидното възстановяване!

 
 

В тази статия се постарах да разгледам по-детайлно, повечето от съставките, които влизат в групата на т.нар. тестостеронни бустери с техните ефекти и научни изследвания. Изводът, който може да си направим, че те са подходящи като съпътстваща терапия след стероиден цикъл и комбинирането на няколко от тях дават наистина добри резултати във възстановяването на хормоналния баланс, но при дълги и тежки андрогенни цикли няма как да се мине без приема на HCG и антиестроген таблетки в дози, зависещи от цикъла. До голяма степен възстановяването на естествените нива на хормоните би било по-лесно, когато по време на цикъла се приемат продукти като провирон, ароматазни инхибитори, saw palmeto, антиоксиданти и Омега 3 мастни киселини. След завършването на цикъла в зависимост от използваните препарати се препоръчва HCG  в комбинация с натурални симуланти на ЛХ, които в комбинация много по-бързо ще възстановят нивата на хормоните в правилните пропорции.