Free songs

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

 • Протеин
 • BCAA аминокиселини
 • Глутаин
 • Бета Аланин
 • Креатин
 • Витамини
 • Минерали

Протеин – най-важният макроелемент, който трябва да приемаме

Качества:
За тези от вас, които сега навлизат в бодибилдинга, трябва да знаете , че протеинът е най-важният макроелемент, който трябва да приемате. Може за известен период от време да си позволите да не приемате мазнини и въглехидрати, но без белтък пътят към големите големите мускули е невъзможен.

Действие:
Както знаете белтъчините са жизненоважни за човека, както и за животните. Всъщност белтъчините сами по себе си не са толкова значими, колкото аминокиселините, които са изграждащите елементи на белтъчините.

Добавките от белтъчини, наречени протеини, са необходими на всеки, който не може да си достави на организма необходимото количество белтъчини чрез храната. За хората, които се занимават с фитнес са от изключително важно значение, защото помагат за бързото възстановяване след тежки тренировки и внасят в организма необходимата суровина за изграждане на мускулите.

Както знаете въглехидратите са основен източник на енергия за организма. Човешкият организъм се нуждае от въглехидрати, за да може жизненоважните и изграждащи тъканите белтъци да не бъдат изразходвани за енергия, тъй като са необходими за възстановяване. Ако поемате твърде много въглехидрати с храната, повече, отколкото трябва те биха се превърнали в глюкоза или гликоген (складиращ се в черния дроб и мускулите), резултатът ще бъде затлъстяване. Когато организмът се нуждае от повече гориво, мазнините се трансформират обратно в глюкоза и е налице отслабване.

Хранете се по често с по-малки количества. Разделете храненията на 5-6, но се погрижете да приемате по равно количество белтъци при всяко хранене. Не надвишавайте 50 грама протеин на един път, защото повече организма ви няма да може да усвои. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

 


Дозировка:
За хора, които се занимават активно със спорт се препоръчва да се приема 2,2 грама протеин за 1 кг активно телесно тегло. Ако приемате по-малко количество от указаното и същевременно правите много тежки тренировки, това би довело до обратен ефект. Ако надвишите количеството протеин – това е добре, защото колкото повече протеин взимате, толкова повече ще растете. Ако тежите 90 килограма приемайте поне 180 грама протеин, а препоръчителното е около 200 грама. Не надвишавайте повече от 2.8 грама за кг активна маса, тъй като има опасност да не бъде усвоено поетото количество. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

Източници на протеин:

В природата белтъчините се срещат винаги заедно с мазнините. В месото и рибата (животинските белтъчини) съотношението мазнини – белтъци е почти еднакъв, с известно доминиране на белтъчините. В млечните белтъчини (особено сиренето) съотношението е почти еднакво, а в ядките (растителните белтъчини) съдържанието на мазнини обикновено надвишава това на белтъчините. Съдържанието на мазнини може да бъде увеличено при приготвянето на храната: чрез приготвяне на ястията с олио, както и да бъде намалено: чрез консумирането на обезмаслени млечни продукти или месо без тлъстини.

Накратко:

 • Приемайте протеин през 2-3 часа през деня, за да може да предоставяте на организма ви от това, от което има нужда.
 • Обръщайте специално внимание на след тренировъчното хранене(пийте суроватъчен протеин)
 • Ако искате мускулен прогрес, то на първо място са водата и протеинът.
 • Наблягайте на яйцата, месото и рибата, но не пренебрегвайте растителните белтъчини(ядките) и млечните белтъчини(сирена и т.н.)
 • Пийте бавно усвояващи протеини преди сън. Те осигуряват на организма ви необходимото количество протеин докато спите. Тогава нивата на хормона на растежа са най-високи и възстановителните процеси – най-ефективни

 

Верижно-разклонените аминокиселини BCAA

 

 


 


Действие:
BCAAs са изключително полезни за културистите. Те поддържат чистата мускулна маса по време на диета и поддържат мускулния разтеж и възстановяването. Съществуват три аминокиселини с разклонена верига – L-левцин, L-изолевцин и L-валин .

Терминът „разклонена верига“ произтича от характера на тяхната структура. Количествата, необходими за 75-килограмов спортист са 3.00 г левцин и 3.0 г валин на ден. Те са незаменими аминокиселини поради антикатаболния и анаболен ефект вътре в мускулната клетка.

Идеалният момент за приемането на аминокиселини с разклонена верига е преди тренировка(20мин) и непосредствено след тренировка. BCAA’s не само предизвикват синтезиране на протеина, но и намаляват неговото разграждане. По този начин те едновременно предизвикват и анаболна и анти-катаболна реакция на мускула!

Дозировка:
5-10 гр на гладно сутрин плюс една доза преди и след тренировка.

 

Глутамин (L-глутамин)

 

 


 


Какво е Глутамин :

Глутаминът е най-често срещаната аминокиселина в човешкото тяло и като такава, рядко е достатъчна.Той се синтезира от различни органи на организма – волевите мускули, черния дроб и др. Глутаминът представлява повече от 60% от свободния аминокиселинен запас в скелетната мускулатура и повече от 20% от тоталните циркулиращи аминокиселини.

Действие:

Глутаминът е един от най-важните суплементи за културистите. Той поддържа възстановяването, подпомага храносмилането, стимулира мускулния растеж и имунната функция. Глутаминът запазва мускулната маса и ускорява възстановяването на тъканите претърпели микро-травми след тежки тренировки.

Поддържането на високи глутаминови нива в тялото е от изключително значение, за да избегнете мускулно разграждане и да съхраните мускулната маса. В противен случай е възможен дефицит, тъй като останалите тъкани, нуждаещи се от глутамин, „посягат“ на глутамина в мускулите.

Глутаминът е и силен стимулатор на имунната система и храносмилането. Повишава нивото на хормона на растежа. Само 2 гр. от него, приети орално, повишават отделянето на хормона на растежа . Изследванията на учените доказват, че глутаминът увеличава усвояването на аминокиселините с разклонена верига (BCAA).

Глутаминът е изключително важен и за хора с ниско въглехидратна диета. Повишава нивото на мускулния гликоген след тренировка.Глутаминът е продукт за сила и маса, релеф и възстановяване. Освен това той спомага за задържането на водата вътре в мускулната клетка и така я прави обемна и свежа.

Глутаминът няма странични ефекти, но разбира се не трябва да прекалявате с дозите. В противен случай е възможна появата на стомашно разтройство. Ако това се случи, спрете приема на глутамин докато се почувствате добре.

 

Бета–Аланин – сила, издръжливост, светкавично възстановяване

 

 Бета-аланинът е една от неесенциалните аминокиселини, които не се добавят много лесно ако сте на нормална диета с пилешко, телешко или риба. Поради този факт вие ще си добавите по-трудно необходимата дневна доза.

Когато се усвои от тялото, бета-аланинът се превръща в карнозин, който ще ви помогне за изграждането на чиста мускулна маса, увеличаване на силата и издръжливостта.

За тези, които се стремят към по интензивни тренировки, този продукт ще им помогне да тренират по-здраво, когато са в залата, което ще доведе до увеличаването на мускулната маса и сила.

Освен това, за тези, който се опитват да тренират с по-малки почивки между сериите, бета-аланинът ще послужи за по-бързото възстановяване между тях, което ще допринесе за цялостното изгаряне на калориите по време на тренировка.

Как бета-аланинът работи в тялото?

Обръщайки внимание по-конкретно на това какво прави бета-аланинът в тялото, ние трябва да задълбаем повече на връзката му с карнозина. Именно чрез директният ефект на бета-аланин, карнозинът наистина оказва своето влияние, така че наистина е ключът към разбирането на тази добавка.

Карнозинът играе ролята на буфер, забавяйки изграждането на млечна киселина, причиняваща мускулна умора. Бета-аланин определя нивата на карнозина поради простата причина, че е негов прекурсор. Изследвания показват, че суплементация с бета-аланин увеличава концентрацията на карнозин, който пък намаля умората при атлети и увеличава работоспособността на мускулите.

При по интензивни тренировки нашето тяло започва да натрупва голяма количество йони на водорода, който след това ще доведат тялото до по-киселинно състояние. Увеличаването на водородните йони ще допринесе до натрупването на млечната киселина в организма, което след това ще предизвика чувство за мускулна умора.

Ако започвате да натрупвате голяма количество млечна киселина по време на тренировките си, това със сигурност ще бъде ограничаващ фактор на цялостното ти представяне с течение на времето, определено ще повлияе на резултатите.

Когато карнозинът присъства в организма, той ще работи като вътреклетъчен буфер , което ще помогне за стабилизирането на pH и ще поглъща водородните йони, които се отделят по време на физически натоварвания. Колкото повече карнозин във вашия организъм, толкова по-малки нива на млечна киселина, причиняваща мускулна умора.

С добавянето на бета-аланинът, ефективно ще повишите нивата на карнозин в организма. Най-големи резултати ще имате след 12 седмична употреба. Поради факта, че карнозинът се усвоява много слабо, когато го приемете, тялото го хидролизира (разгражда го) отново в бета-аланин и хистидин. След това го синтезира обратно в първоначалната му форма. Тялото на един здрав човек има достатъчно хистидин, затова има логика да се нуждаете само от бета-аланина.

 

Комбиниране на креатин и бета-аланин

Ефективността на креатинът е добре известна. Креатин увеличава чистата мускулна маса, повишава силата и ви дава повече енергия по време на интензивни тренировки.

Изследване разкрива, че група мъже, които които комбинират креатин и бета-аланин, придобили повече чиста мускулна маса и загубили повече телесни мазнини отколкото група, ползваща само креатин. Заслужава да се отбележи, че това проучване е било извършено от специалисти, а не от неопитни билдери. В допълнение на това изследователите отбелязват, че креатин използван с бета-аланин повишава издръжливостта и силата.

Ползи и предимства на бета-аланина

 • Повишава нивото на карнозин
 • Стимулира силата
 • Изгаря мазнините
 • Увеличава мускулното буфериране
 • Подобрява издръжливостта
 • Светкавично възстановяване

Креатин. Кой да изберем?


Креатинът е аминокиселина, която се състои от три свързани аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Той е един от основните суплементи в културизма. Основната му функция е увеличаване на силата, което води до повишаване на мускулната маса и издръжливост.

Видове креатин

 • Креатин монохидрат


  Както в България така и по света Креатин – монохидрат е една от най-продаваните хранителни добавки. Това си има своето обяснение. Най-важната причина е цената – това е една от най-евтините добавки. При цена от около 8-10 лв. за 100 грама и дневна доза от 10 гр. креатина става достъпен за всеки билдер. Другото важно нещо е, че за сега не са установени никакви здравословни проблеми в следствие на употребата.

  Креатин монохидрат е суплемент за повишаване на силата, увеличаване на мускулната маса и подобряване на възстановяването. Дневният прием на креатин монохидрат е 10 грама. Зареждащата доза от 20 грама на ден според мен е предимство. Тя се състои от прием на креатин по 5 грама по 4 пъти на ден за период от една седмица. Последните изследвание показват, че приемът на креатин монохидрат за един месец повишава силовите постижение на трениращия с около 10 процента.

   

 • Кре-алкалин


  Kре – алкалин представлява буферен креатин, което значи, че не се превръща в креатин преди да достигне скелетната мускулна тъкан. Един грам кре – алкалин се равнява на 10 грама чист креатин. Другото предимство на кре – алкалинa е, че не задържа вода благодарение на своето PH. Също така кре – алкалин може да се приема без зареждаща фаза, каквато има при креатина монохидрат. Кре – алкалинът има същите ползи като креатин монохидрат. Той помага и за намаляването на телесните мазнини.

  Препоръчителни дози от 1 до 3 грама дневно, в зависимост от теглото на спортиста. В тренировъчни дни разделете приема на два пъти – 30 мин. преди самата тренировка и веднага след нея. Кре- алкалинът се предлага предимно под формата на капсули като най-често срещани дозировки са от 750 мг и 1500 мг. Съществува и в прахообразна форма, както и включен в комбинация с други хранителни добавки в миксиран вариант.

 • Креатин етил естер


  Най – просто можем да обясним, че това е съединение от креатин и естер (естерите са органични съединения, получени от реакцията между карбоксилни киселини и алкохоли). Много важно е да знаем, че креатин етил естер (особено в сравнение с класическия монохидрат) е по-ниската степен на задържане на вода и на сковаване (вдървяване) на мускулите. Друго предимство накреатин етил естер е по-силното му действие и по-бързите резултати. Kреатин етил естер директно прониква в мускула, което от своя страна води до по-големи резултати.

  Препоръчват се дози от 2,5 до 5 грама дневно, в зависимост от теглото на спортиста. Креатин етил естер се предлага под формата на капсули или на прах като самостоятелна форма, както и включен в комбинация с други хранителни добавки в миксиран вариант.

 • Креатин малат


  Креатин малат е вещество получено от креатин монохидрат и ябълкова киселина. Името на Креатин малатa идва от свързването на три молекули от креатина с една от абълковата киселина. Той се усвоява директно в мускулната клетка като се избягва задържането на вода. Характерно за креатин малатае, че има същите свойства като креатин монохидрата. Повишава на силата, увеличава на мускулната маса и подобрява възстановяването. Както при кре- алкалина не е нужна зареждаща фаза. Дневната доза от креатин малата е 5 грама.

   

 • Креатин пируват


  Креатин пируват е най-добрият съществуващ продукт на пазара за увеличаване и изчистване на мускулната маса. Пируват: високо енергийна молекула за получаването на по-малко мазнини и повече енергия в мускулите, по време на упражнения.Креатин: за развитие на мускулната маса, при което се изисква повече енергия с цел увеличаването на интензивността и продължителността на тренировките. Добро действие при достатъчно голямо прието количество ( 5-6 г), малко по-слаб анаболен ефект от HMB , но подходящ за топене на мазнини.

 

Витамини. Важни ли са за нас или просто маркетингов трик?

 

 


 

Витамините са най-популярните добавки на пазара днес, но наистина ли имаме нужда от тях?

Ако се храните балансирано и ядете достатъчно количество храна, то тогава вероятно вие приемате препоръчителната дневна доза от всички необходими витамини. Ако приемате достатъчно количество витамини чрез храната, тогава няма да имате допълнителна полза при вземането на мултивитамини, защото тялото ви не може да съхранява излишъкът за бъдеща употреба.

От друга страна, ако ядете еднообразна храна (като културистите например), или ако сте на диета и приема на калории падне под необходимото ниво(калориен дефицит), тогава има голям шанс, че ще имате дефицит на витамини.

Витамините са от съществено значение за вашето здраве и благополучие. Те улесняват трансфера на енергия, предотвратяват заболявания и действат като ко-ензими за подпомагане на много химични реакции. Съществен недостатък от тези микроелементи може да доведе до тежко заболяване.

Препоръчително е да се вземат ежедневно мултивитамини и минерали, независимо от техните хранителни навици. Единственият начин да разберете дали един човек има недостиг от някоя от микроелементи е чрез изследване на кръвта, но това отнема време. Едни добри мултивитамини действат като застраховка срещу евентуални недостатъци.

Витамини – какво са те?

Витамините са органични съединения, които помагат за регулиране на мазнините, въглехидрати и протеиновия метаболизъм в тялото. Те не могат да бъдат получени от организма и трябва да се осигурят от храната, която ядем – за щастие ние се нуждаем от малки количества от тези витамини.

Витамините не са източник на енергия, но те играят важна роля в освобождаването на енергия, съхранена в други храни, които ядем. В допълнение, нашите ензими, нервната, хормоналната и имунната системи са зависими от витамини за регулиране и контрол. Поради това витамините са от съществено значение за доброто здраве, благополучие и растеж.

Витамините се делят на два вида: разтворими във вода и мастно-разтворим.
Водоразтворими

Тези витамини не може да се съхраняват в тялото и трябва да бъдат редовно набавяни чрез храната. Това са витамините B и С.

Мастноразтворими

Тези витамини се съхраняват в организма и включват витамините А, D, Е и К.. Въпреки че тези витамини могат да се съхраняват, те трябва да бъде част от здравословна диета.

От къде може да си добавим витамините и каква роля играе всеки от тях?
Витамин А

Открити в две форми Ретинол и Бета каротинът

Този мастноразтворим витамин се натрупва в черния дроб, където може да престои дълъг период от време. Витамин A, намиращ се в храна от животински произход, е известен като предварително образуван. Той се абсорбира под формата на ретинол, една от неговите най-лесно усвоими (активни) форми.

Витамин А е необходим за здрава кожа и тъкани, поддържа нощното виждане, помага на тялото да създаде ефективни бариери срещу инфекция, поддържайки здрава имунна функция. В допълнение, той предотвратява инфекции и е необходимо за имунната система.

Хранителни източници: рибено масло, черен дроб, моркови, сирене и тъмно зелени листни зеленчуци, люти чушки, сладки картофи и други.

Витамин В1 – тиамин

Използва се за енергийния метаболизъм, особено от въглехидратите.

Хранителни източници: Хляб, картофи, мляко, месо (особено свинско месо), карантии, изцяло от зърнени култури зърнени закуски.

Витамин B2 – рибофлавин

От съществено значение за използването на енергия от храни, особено мазнини и протеини.

Хранителни източници: мляко, месо (особено черния дроб) и яйца.

 

Ниацин

Известен също като витамин РР (никотинова киселина)

Необходим за енергийния метаболизъм.

Хранителни източници: Месо, картофи, хляб и обогатени зърнени закуски.

Пантотенова киселина

Също известен като витамин В5

Енергийния метаболизъм и производството на невротрансмитерите на нервната система.

Хранителни източници: мая, черния дроб, пълнозърнести храни, зеленчуци и ядки. В действителност тя се намира в почти всички храни.

Витамин В6

Намерен като група от съединения, включително пиридоксин

Необходим за протеиновия метаболизъм, по-специално на хемоглобин.

Хранителни източници: картофи, зеленчуци, месо, мляко и риба.

Биотин

Познат още като витамин B7 или витамин H

Използва се за метаболизма на мазнините.

Хранителни източници: черен дроб и бъбреци, пълнозърнести храни и ядки.

Фолиева киселина

Известен също като витамин B9 или M

Необходима за производството на кръв (червени кръвни клетки), нервната система, синтез на ДНК.

Хранителни източници: субпродукти и сурови зелени зеленчуци.

Витамин B12

Намерен като група от съединения, включително цианкобаламин и хидроксокобаламин.

Използва се за производството на кръв (червени кръвни клетки), нервната система, синтез на ДНК.

Хранителни източници: черен дроб, мляко, риба и яйца.

 


Витамин С

Намерен като група от съединения, включително аскорбинова киселина.

Необходим за поддържането на съединителната тъкан (включително сухожилия, връзки, и хрущяли). В допълнение, той помага зарастване на рани, производството на хормони, имунната система и предпазва витамини А и Е.

Хранителни източници: пресни плодове, особено цитрусови плодове и зеленчуци (особено картофи).

Витамин D

Намерен в две основни форми: холекалциферол и ергокалциферол.

Използва се за растежа и поддържането на костите и зъбите чрез регулиране на усвояването и метаболизма на калция.

Хранителни източници: мазна риба, яйца, мляко, обогатени зърнени закуски и др. Също така е създаден в организма чрез действието на слънчевата светлина върху кожата.

Витамин E

Намерен като група от съединения, наречени токофероли.

Използват се за защита на клетъчните мембрани и мазнини от окислително увреждане, защита на витамин А, имунната система и нервната система.

Хранителни източници: растителни масла, яйца, пълнозърнести храни, зелените зеленчуци и ядки.

Витамин К

обхваща няколко съединения, включително филохинон

Необходим за нормалното съсирване на кръвта и енергийния метаболизъм.

Хранителни източници: тъмно зелени листни зеленчуци, черен дроб, месо, картофи и зърнени култури.

Нека да обобщим

 1. Повечето витамини не могат да бъдат произведени от организма ни, така че трябва да си ги набавим с храната
 2. Балансираната диета трябва да ви осигури всички витамини, от които имаме нужда
 3. Мастно-разтворимите витамини, като витамините А, D, Е и К, се съхраняват в мастните депа на организма, така че те могат да се натрупват и да доведат до сериозни странични ефекти. , ако се приемат в големи количества
 4. Витамините от група B и C са разтворими във вода , които не мога да се съхраняват в организма, така че ако вземете повече от това, от което тялото ви се нуждае те просто ще се отделят.
 5. При избора на добавка, изберете добре балансирани мултивитамини

 

Минерали. Важни ли са за нас или просто маркетингов трик?

 

 


 

Витамините и минералите са най-популярните добавки на пазара днес, но наистина ли имаме нужда от тях?

Ако се храните балансирано и ядете достатъчно количество храна, то тогава вероятно вие приемате препоръчителната дневна доза от всички необходими минерали. Ако приемате достатъчно количество минерали чрез храната, тогава няма да имате допълнителна полза при вземането на минерали под формата на добавки.

От друга страна, ако ядете еднообразна храна (като културистите например), или ако сте на диета и приема на калории падне под необходимото ниво(калориен дефицит), тогава има голям шанс, че ще имате дефицит на минерали.

Минералите са от съществено значение за вашето здраве и благополучие. Те улесняват трансфера на енергия, предотвратяват заболявания и действат като ко-ензими за подпомагане на много химични реакции. Съществен недостатък от тези микроелементи може да доведе до тежко заболяване.

Препоръчително е да се вземат ежедневно минерали, независимо от техните хранителни навици. Единственият начин да разберете дали един човек има недостиг от някоя от микроелементи е чрез изследване на кръвта, но това отнема време. Едни добри мултивитамини и минерали действат като застраховка срещу евентуални недостатъци.

Минерали – какво са те?

Минералите са неорганични елементи, които имат много роли във функционирането на организма. Освен техните по-известни роли в образуването на здрави кости и зъби, те също помагат за контрола на нервната система, баланса на течности в тъканите, мускулни контракции, някои хормонални функции.

Минералите, които са толкова важни, колкото и витамини, също като повечето витамини, те не могат да бъдат направени в тялото. Всички наши минерални нужди на тялото трябва да бъдат предоставени от нашите диети.

Функция на минералите и хранителни източници

Натрий –>>Na

Помага за регулиране на телесните течности и участва в освобождаването на енергия, функционирането на нервите и мускулите свивания. Повишава кръвното налягане.

Хранителни източници: сол, хляб и зърнени продукти, бекон, шунка, миди, пушена риба, соев сос и храни, които са запазени с помощта на сол

Калий –>>K

Използва се в баланса на течностите в организма и участва в мембранните функции, мускулна функция и намалява кръвното налягане.

Хранителни източници: картофи, зеленчуци, свинско месо, млечни продукти, плодове (особено банани) и сокове

 

Калций –>>Ca

Спомага за костите и зъбите, съсирването на кръвта, секрецията на хормони, мускулна и нервна функция.

Хранителни източници: мляко, сирене, хляб и брашно, зелени листни зеленчуци и малко мазна риба

Магнезий –>>Mg

Отговорен за мускулния тонус и активира ензими.

Хранителни източници: мляко, хляб, картофи и зеленчуци


Желязо –>>Fe

Необходим за производството на хемоглобин в кръвта (червени кръвни клетки) пренос на кислород и се прехвърлят в тъканите, активира ензими.

Хранителни източници: червени меса, черен дроб, брашно, зърнени храни, картофи и зеленчуци

Цинк –>>Zn

Отговорен за растежа, костния метаболизъм, активиране на ензими, освобождаване на витамин А от черния дроб, имунната система.

Хранителни източници: месо, черен дроб, морски дарове (особено стриди) мляко, хляб и зърнени храни

Мед –>>Cu

От съществено значение за функцията на ензимите, особено в образуването на кръвта, костния метаболизъм, имунната система, нервните функции и метаболизма на енергия.

Хранителни източници: стриди, миди, охлюви, черен дроб, бирена мая, пълнозърнести храни, ядки и какао

Манган –>>Mn

Необходим за ензимната активация и клетъчната структура (работи с калций и желязо)

Хранителни източници: пълнозърнест хляб, пшеничен зародиш, ядки, авокадо, грах и чай

Молибден –>>Mo

Отговорен с функциите на ензимите

Хранителни източници: черен дроб, бъбреци, пшеничен зародиш, леща, слънчогледови семки, яйца и боб

Селениум –>>Se

Защитава клетъчните мембрани и мазнини от окислително увреждане (работи с витамин Е)

Хранителни източници: ядки (особено бразилски орехи), семена, хляб, риба и месо (особено свинско месо)


Хром –>>Cr

Подобрява действието на инсулина на глюкозата от клетките

Хранителни източници: яйчен жълтък, черен дроб, сирене, пълнозърнести продукти, меласа и бирена мая

Йод–>>I

Необходим компонент на хормоните на щитовидната жлеза

Хранителни източници: мазна риба, морски водорасли, месо, мляко и йодирана готварска сол